Budou tu zase, chceš se zúčastnit?

Touto otázkou začala moje konverzace s profesorem angličtiny a češtiny na naší škole. Maďarsko bylo prý zvoleno, kvůli krátké vzdálenosti, cenové srovnatelnosti a fakt, že je to neanglicky mluvící země, tzn. mezi sebou budeme mluvit naučenou angličtinou, která je pro neangličany srozumitelná. V minulosti jsem se totiž již takového výměnného pobytu s Maďary zúčastnila a stálo to za to, takže jsem řekla:,, Jasně proč ne?“. Tento pobyt spočívá v tom, že studenti z Maďarska přijedou sem do Brna na 4 dny, a jejich hostující studenti čili my, se do HU podívají na konci května. Během tohoto pobytu se studenti snaží o daném městě a zemi zjistit co nejvíce. Není to ale jen o poznávání míst, ale hlavně o procvičení angličtiny v praxi, vytvoření mezinárodních přátelství a společné zábavě.

Zvedni tu maďarskou vlajku výš!

Náš výměnný pobyt začal v neděli 2. dubna příjezdem vlaku přímo z Budapešti. Celá naše skupinka hostujících studentů stepovala netrpělivě na nástupišti a vyhlížela skupinku s velkými zavazadly. Jeden můj kamarád měl s sebou dokonce vytištěnou maďarskou vlajkou, takže jsme tam byli opravdu nepřehlédnutelní. Po přivítání a společném obědě s maďarkou jsme se společně s dalšími několika studenty přesunuli na zrychlenou prohlídku města a následně do lomu Hády, kde jsme se už sešli všichni a společně jsme si užili improvizovaný piknik s opékáním špekáčků a nealkoholickými nápoji samozřejmě. 🙂

,,Jaké je vaše oblíbené jídlo?“

Druhý den začal ve škole, kde jsme jak Češi i Maďaři měli různé prezentace na témata např. Významné české osobnosti, Typický Čech, Lekce maďarštiny apod. Po prohlídce školy měli možnost okusit lahodná jídla naší školní jídelny a posilněni Znojemskou pečení jsme se vydali na městskou hru. Bylo docela vtipné zjištění, že studenti z Budapešti neradi chodí a každou chvíli se jim něco nelíbí, neplatí to samozřejmě pro všechny, ale pár z nich takových bylo. 😀 Městská hra obsahovala body jako: vyfoťte společné selfie před sochou Skácela,
napište maďarsky křídou vzkaz pro českého učitele, vytvořte z vašich těl písmena pozdravů jak z Česka tak z Maďarska, zDSC_1082atancujte si v párech na hudbu pouličního umělce nebo se Maďaři měli ptát na České street, česky kolemjdoucích:,, Jaké je vaše oblíbené jídlo“. Reakce naší dotazované asi po dvou minutovém přemýšlení bylo:,, hranolky“. 😀 Takže typicky české jídlo, jak jinak. Večer jsme měli volný a protože venku nebylo moc teplo, tak jsme se přesunuli do restaurace, kde jsme hráli kulečník a povídali si.

We are going into the Fridge

Třetí společný den jsme měli celodenní výlet do Lednice. Po příjemné, hodinové cestě vlakem jsme dorazili přímo na náměstí a hned zamířili do infocentra. Následovala prohlídka zámku v angličtině, která někdy byla opravdu komická, protože paní průvodkyně měla občas vtipné poznámky, DSC_1123.jpgkteré pobavily snad opravdu všechny.:) Když jsme absolvovali prohlídku zámeckého parku, našla jsme tam svůj a mého bratra zasazený strom, který před dvanácti lety daroval můj taťka botanické zahradě.
Takže až někdy pojedete do Lednice soustřeďte se na Jedlovec kanadský.:) Každopádně oběd jsme pojedli v krásné restauraci nedaleko zámku, kde jsme nechali dohromady celkem velkou útratu. 😀 Původní plán na večer byl ten, že ho konečně strávíme někde v klidu v parku, ale naneštěstí byla venku zase zima, takže jsme to zapíchli tam kde minule. Poslední večer jsme si náležitě užili v oslavách a s vtipy z naší školní jídelny.

Laserová královna

Poslední den jsme se shodli, že s našimi cizokrajnými studenty zamíříme do Laser arény. Hrály se celkem 4 hry, kde jsme se všichni prostřídali a pořádně si to užili. Překvapivě vždycky vyhráli Češi, kromě teda jedné hry, kdy Maďar vyhrál asi o 200 bodů. Každopádně poslední hra, kde jsme byli namixováni Češi/Maďaři, můj tým vyhrál a ještě jsem byla první a to s 6100 body za celou hru. Po skončení jsme měli oběd ve školní jídelně a zhruba v poledne Maďarům odjížděl vlak. Loučení bylo srdceryvné, ale o to více se těším do Budapešti.

 

Na závěr bych ráda povzbudila ty z vás, kteří mají tu možnost takovýchto událostí se zúčastnit, ale nevyužívají ji. Vždycky přece máte nohy a ruce k tomu, aby jste vyjádřili, co chcete. :)Tímto bych ukončila obsáhlý článek, na kterém jsem si opravdu dala záležet. Doufám, že se vám tento typ článku líbil, protože určitě nebude jediný. Mějte se hezky česky a nezapomínejte na to, že vždycky je tu jazyk, který zní divněji než čeština. Vaše maďarsko-česká Jíťa.

Napsat komentář