Vážení a milý, představuji vám článek, který u mě na blogu ještě nebyl. Dneska bych tu chtěla porecenzovat jednu velice vydařenou akci,pořádanou 23. 1, kterou pořádalo mnoho neziskových organizací, například Erasmus+, Katedra politologie Fakulty sociálních studií, Strukturovaný dialog s mládeží, EUTIS a podobně. Byla to akce s názvem: Rozhoduj o Evropě – Staň se na den tvůrcem evropské politiky. V tento den, se v Brně sešlo mnoho aktivních studentů ze středních škol, aby se alespoň na chvíli mohli rozhodovat o EU.

Průběh

Hned po úvodní stmelovací aktivitě a úvodu do celého projektu jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna skupina tvořila Evropský parlament a ta druhá zastupovala Radu EU, ve které jsem já osobně zastupovala Rakousko. V obou institucích se projednával návrh deklarace o společné armádě a celkové bezpečnosti EU. Jelikož jsem předtím dostala materiály o zájmech své země (Rakouska), musela jsem je prosazovat. Celá rada EU o tomto návrhu a o jeho změně debatovala přibližně dvě hodiny. Poté, co jsme měli výborný oběd se k naší diskuzi připojil i Parlament a diskutovali jsme tak o výsledném návrhu celé deklarace a jejím schválení. Nakonec, ale když se hlasovalo o schválení konečné deklarace, tak návrh neprošel, takže jsme vlastně čtyři hodiny diskutovali, ale bez žádného výsledku. Což nám pomohlo pochopit, jak je politika celá složitá a že to není jen tak rozhodovat o tak důležitých záležitostech. Následoval konstruovaný dialog a předání cen, nejaktivnějším účastníkům Rady a Parlamentu. Já se se svými slovními obraty a aktivním přístupem umístila na druhém místě. Jako odměnu jsme dostali flash disk s kapacitou 16 GB a vybrali jsme si jednu z nabízených brožurek o EU. A jelikož jsem si tam našla partu lidí, co zastupovali stejné názory jako moje země a spolupracovali jsme na změně deklarace, tak jsme společně absolvovali prohlídku radnice Brna – střed.

Dojem

Už od chvíle, kdy jsem přišla do hlavní místnosti na mě dýchla sofistikovanost ostatních účastníků. Projektu se totiž účastnili většinou studenti, které tato problematika zajímá a mají zájem se v ní dál vzdělávat. Takže jsem si konečně připadala jako mezi svýma. 😀

Celou dobu po trvání projektu jsem věděla, že lidé co tyhle projekty dělají, to mají zmáknuté od začátku do konce. Všechno bylo podle plánu a nevyskytly se ani žádné komplikace, které by projekt narušily. Takže organizaci můžu určitě ohodnotit na 110%. Samozřejmě dalším bodem, který na mě udělal dojem bylo jídlo. Ať už o pauzách, tak i o obědě bylo co zakousnout. Já osobně si dala tři tousty, které za to teda stály. Hlavní věcí co jsem si ale odnesla byl dobrý pocit, že jsem se mohla takovéto akce zúčastnit a že mě to posunulo dál.

Zhodnocení

Závěrem bych chtěla zhodnotit celý tento projekt. Rozhodně vám všem chci doporučit na takovéto akce chodit a to už nejen pro to, že je tam dobré jídlo, ale dozvíte se spoustu nových věcí, zlepšíte komunikaci na úrovni a hlavně poznáte spoustu nových přátel, kteří za to stojí. Já osobně se chystám na další takový projekt, do kterého doufám budu vybrána, protože mě politika zajímá a mám v plánu se v ní dále vzdělávat. Chápu, že pro někoho je těžké se rozhodnout na takovýto projekt dojít, ale věřte, že to bude zábava a že vždycky není všechno tak černé jak se zdá. Takže určitě se nebojte a skočte do toho po hlavě. Vždycky se na všem najde alespoň kousek světlé stránky. 🙂

Kdyby to někoho zaujalo, může se podívat na tyto stránky, kde se dozví více Rozhoduj o Evropě. S pozdravem a úsměvem vaše ministryně obrany Jitka Vejtasová.

1 komentář: „Jaké to bylo zastupovat Rakousko v radě EU?

Napsat komentář